Metodologi Pemilihan Pemimpin Dalam Pilihan Raya Menurut Siyasah Shar’iyyah - bin Abdullah , Mohd Azhar; bin Ibrahim, Muhammad Lukman (Jurnal KIAS, 2020)
Tulisan ini mengemukakan garis panduan kepada masyarakat khususnya dan pemimpin amnya untuk memilih pemimpin pemerintahan sesebuah negeri dan negara berdasarkan metodologi Siyasah Shar'iyyah. Perbincangan ini sekali gus menghuraikan pandangan syarak terhadap penubuhan parti politik, penyertaan dalam pilihan raya dan pengundian serta tatacara pemilihan pemimpin yang tepat bagi merealisasikan negara yang memenuhi tuntutan Maqasid Shar'iyyah.