Falsafah Hukuman Dalam Undang-Undang Jenayah Islam - bin Abdul Ghani , Hamidi (Jurnal KIAS, 2020)
Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan falsafah hukuman menurut undang-undang jenayah Islam serta menjawab beberapa kekeliruan yang timbul. Perbincangan adalah berasaskan tujuan-tujuan perlaksanannya yang meliputi menjaga dan melindungi kepentingaan awam, pembalasan terhadap perbuatan jenayah yang dilakukan, pencegahan khas dan umum, pemulihan keamanan dan pendidikan masyarakat, memuaskan hati pihak mangsa untuk mengelak dari perasaan membalas dendam, menghapuskan dosa, memberi rahmat kepada masyarakat dengan menyekat jenayah berkenaan dari merebak dan menegak keadilan dengan kesalahannya. Untuk merealisasikan tujuan-tujuan ini, hukuman ini hendaklah dilaksanakan di hadapan masyarakat atau dengan pengetahuan masyarakat.