Analisis Keperluan Bahasa Pelajar: Konsep Dan Model - bin Habil, Rohaidi (Jurnal KIAS, 2020)
Kertas ini secara ringkas membincangkan tentang definisi keperluan dari segi bahasa dan dari sudut pandangan pakar pendidikan sama ada dari aliran lama dan baru. Turut dibincangkan tentang konsep kurikulum berpusatkan pelajar serta peranan analisis keperluan NA dalam pembentukan kurikulum pendidikan bahasa. Beberapa model yang digunakan dalam NA dan telah menjadi bahan perbincangan di kalangan pakar perancangan kurikulum di barat juga dikemukakan dalam kertas ini.