Wanita Sebagai Calon Pilihanraya Menurut Perspektif Siyasah Syar'iyyah : Satu Analisis - bin Hassan, Zulqarnain (Jurnal KIAS, 2020)
Tulisan ini akan menganalisis secara menyeluruh isu penglibatan wanita dalam politik (calon pilihanraya atau ahli parlimen) sebagai suatu tindakan yang menepati semangat Siyasah Syar'iyyah. Tumpuan akan menyingkap sejauh mana tindakan tersebut bertepatan dengan asas-asas Siyasah Syariyyah. Di samping itu, penulis juga akan menganalisis syarat-syarat, adab-adab dan juga disiplin-disiplin tertentu yang sepatutnya dipatuhi oleh para wanita yang terlibat sebagai calon pilihanraya supaya penglibatan mereka benar-benar bertepatan dengan kehendak syarak.