Pelaksanaan Hukuman Mati Menurut Perspektif Hukum Islam - bin Abdul Ghani, Hamidi (Jurnal KIAS, 2020)
Hukuman mati merupakan salah satu bentuk hukuman dalam undang-undang jenayah Islam. Sesetengah pihak mencadangkan supaya peruntukan hukuman mati di Malaysia dimansuhkan disebabkan kegagalannya berperanan untuk menyekat jenayah kekerasan masa kini. Artikel ini akan menghuraikan pelaksanaan hukuman mati dalam Islam dan seterusnya memperlihatkan keberkesanannya untuk membanteras jenayah kekerasan.