Aliran Al-Murjiah: Fahaman Dan Kesannya Terhadap Aspek Sosial Umat Islam Di Malaysia - bin Yaacob, Mohd Nasron (Jurnal KIAS, 2020)
Murjiah merupakan sebabagian daripada kelompok aliran pemikiran yang pernah muncul penghujung kurun pertama Hijrah. Aliran ini membawa fahamannya yang tersendiri yang menyentuh tentang konsep iman. Selepas beberapa dekad, akhirnya aliran Murjiah lenyap disebabkan keterpesongannya daripada ajaran al-Quran dan al-sunnah dan kesedaran majoriti umat Islam untuk berpegang dengan ajaran Abli al-sunnah wal Jama'ah, Walau bagaimanapun, akhir-akhir ini fahaman Murjiah kembali mendapat tempat dalam masyarakat Islam terutama dalam hal-hal yang menyentuh aspek sosial ummah.