Cabaran Pelaksanaan Pembubaran Perkahwinan Di Selatan Thai - b. Hamat, Mahyidin; bt. Mohd Kusri, Zuliza; b. Mohamad, Mohd Nasran (Jurnal KIAS, 2020)
Hukum syarak, telah diperkenalkan seawal zaman kegemilangan Melayu Patani, walau bagaimanapun selepas talun 1933 hanya sebahagian sahaja undang-undang Islam dilaksanakan di wilayah-wilayah Selatan Thai iaitu Patani, Yala, Narathiwat dan Satul. Pelaksanaan Pentadbiran Islam di Selatan Thailand tanpa mahkamah khusus dan dikendalikan oleh Dato' Yutitham selaku kadi menyebabkan wajud beberapa cabaran yang perlu kepada kajian klusus. Objektif kajian ini untuk mengenal pasti cabaran-cabaran pembubaran perkalnwinan di Selatan Thai. Kajian ini juga menganalisi bidangkuasa Dato' Yutitham dan kelayakannya dalam menjawat dalam jawatan ini. Metodologi kajian ini ialah secara analisis dokumen dan temubual secara struktur dengan mereka yang berkenaan. Data-data yang diperoleh dianalisis secara diskriptif. Hasil kajian yang diperoleh mendapati pentadbiran dan bidangkuasa Dato Yutitham amat terhad dan pentadbiran undang-umdang keluarga dan pusaka Islam amat lemah dan masih tiada perubahan sehingga kini.