Sejarah Ilmu Perbandingan Agama Dan Kepentingannya - binti Ali, Fatimah (Jurnal KIAS, 2020)
Tulisan ini menyingkap asal usul dan sejarah ilmu perbandingan agama. la merupakan suatu ilmu ciptaan orang Islam yang diinspirasikan oleh ayat-ayat al-Quran dan Hadis. Ilmu ini wujud dan tenggelam timbul dalam masyarakat Islam akibat pengaruh orang bukan Islam dan taasub orang Islam sendiri terhadap mazhab mereka. Namun, kepentingan ilmu ini terserlah juga akhirnya setelah ia seolah-olah berpindah ke tangan masyarakat Kristian yang menggunakannya dalam penyebaran agama mereka. Sehubungan itulah orang-orang Islam bangkit untuk membina dan menyemarakkan semula ilmu ini dengan menulis pelbagai buku mengenainya sehingga ilmu Perbandingan Agama diterima sebagai suatu subjek penting dalam pengajian Usuluddin.