Tuan Guru Haji Wan Ali Bin Wan Abdul Rahman (Tok Wan Ali Kutan) Dan Penulisan Kitabnya "Al-Jawhar Al-Mawhub Wa Munabbihat Al-Qulub" - bin Abdullah, Hilaluddin (Jurnal KIAS, 2010)
Tuan Guru Haji Wan Ali Bin Wan Abdul Rahman (Tok Wan Ali Kutan) merupa salah seorang ulama besar Malaysia (1837-1913). Beliau belajar di Makkah dan kemudiannya mengajar di Masjidil Haram. Ramai ulama tempatan yang bergurukan beliau seperti Tok Kenali dan Tok Kemuning. Kitab terbesar karangan beliau ialah al-Jawhar al-Mawhub Wa Munabbihat al-Qulub yang memuatkan lebih kurang 950 hadith. la menyentuh soal targhib dan tarhib. Kitab ini dijadikan salah satu teks pengajian oleh masyarakat Islam Malaysia.