Faktor Berlakunya Ikhtilaf Di Kalangan Fuqaha Sahabat Dalam Berijtihad - bin Yaacob, Mohd Saiba (Jurnal KIAS, 2010)
Artikel ini bertujuan untuk menjelaskan tentang konsep ikhtilaf dan tiga faktor utama yang menyebabkan berlakunya ikhtilaf di kalangan fuqaha Sahabat dalam berijtihad. Dalam mengemukakan beberapa contoh ikhtilaf di kalangan fugaha Sahabat ra, pandangan fuqaha tabi’in dan para imam mazhab turut dinyatakan di akhir beberapa isu yang diperbincangkan. Objektif tulisan ini adalah untuk membuktikan bahawa berlakunya ikhtilaf di kalangan fuqaha mujtahidin dalam berijtihad adalah berpunca daripada faktor-faktor yang sengaja diperuntukkan oleh syarak bertepatan dengan hakikat syariat Islam yang bersifat rabbani, komprehensif, anjal, realistik dan abadi.