Metod Ulama Dalam Mentafsir Al-Quran - Abdullah, Mohd Zawawi (Jurnal KIAS, 2020)
AL-Qur’an al-Karim adalah kitab yang terakhir diturunkan kepada Nabi yang terakhir Muhammad s.a.w. la adalah sumber hidayah dalam persoalan akidah, syariat, mu’amalah, jenayah dan segala urusan yang berkaitan dengan kehidupan di dunia dan di akhirat. Ekoran daripada kedudukannya yang penting ini, al-Qur’an seharusnya difahami dan ditafsirkan mengikut landasan yang telah ditetapkan oleh syarak. Tulisan ini akan menjelaskan metod pentafsiran al-Qur’an sebagaimana yang telah diperkenalkan oleh ulamak-ulamak tafsir yang terkenal dari semasa ke semasa, untuk memelihara al-Qur’an dari pentafsiran bebas tanpa mengira kelayakan dan kemampuan pentafsir.