Peralatan Menterjemah Dalam Penterjemahan Arab-Melayu - bin Abdullah, Mohd Hilmi (Jurnal KIAS, 2020)
Aktiviti penterjemahan tidak mungkin akan berlaku tanpa adanya peralatan yang boleh membantu penterjemah dalam melakukan kerja- kerja penterjemahannya. Dalam hal ini, peralatan menterjemah telah mengalami revolusi selari dengan perkembangan teknologi terkini. Jika dahulu penterjemah bergantung kepada kertas dan mesin taip, peralatan tersebut sekarang ini telah diambil alih sepenuhnya oleh komputer. Begitu juga, peralatan rujukan sekarang ini semakin pelbagai dan tidak lagi terhad kepada kamus dan buku semata-mata, malah turut meliputi cakera padat dan internet. Semuanya ini telah mempengaruhi dunia penterjemahan pada hari ini, termasuk penterjemahan Arab – Melayu