Percukaian Tanah Menurut Islam - Zakaria, Zamzuri (Jurnal KIAS, 2020)
Cukai tanah merupakan satu perkara yang diambil oleh Islam bukan sahaja atas objektif ekonomi dan sosial juga secara ibadat. Islam mempunyai konsep dan prinsip tertentu dalam pencukaian tanah. Pihak yang menentukan cukai terhadap tanah adalah melibatkan khaliq, makhluk, wahyu dan akal. la mengketegorikan tanah kepada beberapa jenis mengikut cirri-ciri yang tertentu. Pengurusannya juga diberi panduan oleh Islam agar tercapai objektif yang dikehendaki.