Status Dan Hak Wanita Menurut Islam - Binti Ali, Fatimah (Jurnal KIAS, 2013)
Artikel ini menjelaskan mengenai status (taraf atau kedudukan) dan hak (kuasa berbuat sesuatu) wanita menurut Islam. Perbincangan meliputi pandangan Islam tentang status dan hak wanita berdasarkan ayat- ayat al-Quran al-Karim, hadis Rasulullah SAW dan pendapat para ulama Islam